lørdag den 9. januar 2010

DET ER KOLDT DERUDE...

4 kommentarer:

Catherine sagde ...

Det er koldt, men det er så hyggelig :)
God weekend

anjoe sagde ...

- Perleslottet. Bedste ønsker retur weekendmæssigt; og alle dine seneste fotos er bare så flotte og vinterlige :-D

Donald sagde ...

Det første billede får mig til at tænke på, at Knud Rasmussen har beskrevet indeklimaet i en igloo. Det er vistnok ikke så rart. Væggene *er* kolde, og der glider kold luft ned ad dem, og man bliver våd, hvis man rører ved dem; man sidder på skind, det er det gode ved det, og man kan godt holde varmen, men da der ikke er kloak eller ventilation, så er det lidt problematisk med indeklimaet. Indgangen er lille, og når man skal ud er det en slags helvede. Det er svært at beskytte sig mod fjender.

Det er sådan ca. hvad jeg husker fra en Knud Rasmussen bog, vistnok den, hvor han beskriver indianerne og eskimoer langs Nordvestpassagen. Vittighedstegningen med varme-brænderen passer også med at man varmede op med tranlamper, som også soder og lugter, men det er jo, hvad man har.

Det er derfor at jordhuse eller stenhuse tætnet med græstørv opfattes som det bedste, det, man arbejdede for at opnå i gamle dages Grønland, og, gætter jeg, også andre steder i Arktis.

anjoe sagde ...

- Donald. Jeg har ikke megen viden om igloer, men har læst at der findes flere slags; senest er der kommet en helt ny type ;-)

http://www.hotelarctic.com/index.php?pageid=34